SLUŽBENE STRANICE OPĆINE MARIJA GORICA

Tel: +385 (0)1 33 96 655 / E-mail: marija.gorica@email.t-com.hr

    savjetovanja

    digitalna pristupacnost mg

    eu2024 2

    izbori parlament 2024

    logo png

    1mg ploca

    mg ploca3 ispravak

    mg ploca projekt kliziste groblje

    zazeli

    informativna ploca goricki trg

    informativna ploca djecje igraliste marija gorica

    izbori lokalni 2021. logo

    logo parlamentarni izbori 2020

    Zeleni otok čuvar prirode

    zeleni otok2Neodgovornost građana prema selektivnom odvajanju otpada pretvorila je ovaj zeleni otok u Mariji Gorici u divlji deponij pun komunalnog i krupnog otpada.

    Kako ne bi došlo do uklanjanja zelenih otoka, molimo građane da se pridržavaju njihove svrhe odlaganja i odvajanja papira, plastike, stakla, biootpada i tekstila, te da ostali otpad zbrinjavaju na adekvatan način.

    ODVOZ KRUPNOG (GLOMAZNOG) OTPADA

    Odvoz krupnog (glomaznog) otpada više se neće, kao proteklih godina, obavljati na način da građani glomazni otpad dovoze u određene dane na određena mjesta (tzv. mobilna reciklažna dvorišta).

    Uredbom o gospodarenju komunalnim otpadom Republike Hrvatske (NN 50/2017), te Odlukom Općine Marija Gorica o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada, svaki korisnik usluge odvoza kućnog otpada Zaprešić d.o.o. ima pravo bez naknade na jedan odvoz glomaznog otpada u kalendarskoj godini.

    Glomazni otpad prikupljati će se na obračunskom mjestu (lokaciji) korisnika po prethodno predanom zahtjevu i dogovorenom terminu odvoza.

    Korisnici koji imaju potrebu za odvozom glomaznog otpada mogu naručiti i dogovoriti termin telefonom: 3310-315, 3310-789 ili putem mail-a: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

     

    U glomazni otpad spada:

    KUPAONSKA OPREMA: kada (plastična, fiberstaklena, metalna i sl.), tuš kada, sauna, kada za djecu, kupaonski ormar i police, zavjesa ili pregrada za tuš ili kadu, nosač zavjese (karniša), umivaonik, toalet i bide (školjka i daska), slavina za vodu, nosač tuša, crijevo za tuš, stalak za ručnike i sl., ogledalo;
    STVARI ZA DJECU: krevet za dijete, stolica i hodalica za dijete, veće igračke, dječja kolica, auto sjedalica za dijete;
    PODNE OBLOGE: tepih, laminat, linoleum, parket, krzno i sl.;
    NAMJEŠTAJ: ormar, komoda, ladičar, vitrina, noćni ormarić i sl., polica (npr. ugradbena, samostojeća, zidna i sl.), stol (npr. radni, za računalo, kuhinjski, za blagavaonu, toaletni i sl., stolac, klupa, barska stolica, zidni/stolni sat većih dimenzija, daska kod uzglavlja kreveta, stalak (stolni, zidni za npr. tv/hi-fi), fotelja, naslonjač, krevet, tabure, madrac, nadmadrac, podnica kreveta, okvir za sliku većih dimenzija, prozorske zaštitne rešetke i grilje, sobne pregrade;
    KUHINJSKA OPREMA: kuhinjski elementi (ugradbeni, samostojeći i dr.), sudoper, radna površina, šank;
    VRTNA OPREMA: ograda i vrata, vrtni namještaj, vrtni alat, strojevi za vrt (tačke, kosilica i sl.), sjenica za vrt (rastavljena na dijelove dimenzija pogodnih za prijevoz), drvo (izrezano na dimenzije pogodne za prijevoz), posuda (za npr. cvijeće) i postolje/nosač većih dimenzija, vrtni ukrasi većih dimenzija, vrtna klupa, crijevo za vodu, oprema za razvođenje vode te posude za zalijevanje bilja, ljuljačka, suncobran i stalak za suncobran, sklopivi bazen, roštilj;
    OSTALI GLOMAZNI OTPAD: rolete, žaluzine, tende i sl., ljestve i samostojeće stepenice, zavjese i nosači zavjesa, vrata (npr. sobna, ulazna i dr.), staklo (okno), prozor, prozorski okvir, invalidska kolica, dekorativni predmeti većih dimenzija, oprema za kućne ljubimce većih dimenzija (akvarij, žičani kavez, i sl.), sprave za vježbanje i veća oprema za sport i rekreaciju (bicikl, daska za jedrenje/jahanje na valovima, kajak, kanu, pedalina i sl.), radijator, kante i posude većih dimenzija, tapete, daska za glačanje, okvir za sušenje rublja.
    Sve ostalo NIJE glomazni komunalni otpad, te se ne zbrinjava putem kontejnera za glomazni otpad.

    Glomaznim otpadom ne smatra se i ne smije se odlagati:

    · građevinski otpad (beton, opeka, crijep, keramika, azbest, šuta, gips)
    · opasni otpad
    · električni i elektronički otpad
    · otpadna vozila
    · otpadne baterije i akumulatori

     KAMO SA OPASNIM OTPADOM?

    Opasni otpad koji zbog svojih sastojaka opasnih po zdravlje i okoliš ne spada niti u jednu od opisanih kategorija besplatno odvoze sakupljači ovlašteni od strane Ministarstva zaštite okoliša i energetike. Tvrtke koje bez naknade zbrinjavaju slijedeće vrste otpada:

    · SPECTRA MEDIA d.o.o., telefon 01 3385 500 – električni i elektronički uređaji (hladnjaci, perilice, bojleri, televizori, radio aparati, telefoni, pisaći, kopirni i fax uređaji, video rekorderi, računala i sl., odnosno svi uređaji koji rade na struju i baterije)
    · VAL – INT d.o.o., telefon 01 3365 242 – ulja i filteri (otpadna ulja, zauljeni filteri, ambalaža kontaminirana opasnim tvarima, zauljene krpe, otpadni antifriz, otpadne apsorbensi i sredstva za upijanje, otpadne emulzije, otpadne boje i lakovi, otpadna otapala)
    · GUMIIMPEX – GRP d.o.o., tel: 01 2409 122 – otpadne gume
    · C.I.A.K. d.o.o., telefon 049 249 174 – zbrinjavanje azbesta (salonitne ploče, salonitne cijevi, izolacijski materijali koji sadrže azbest i sl.)

    STROGO JE ZABRANJENO I KAŽNJIVO:

    · zakapanje opasnog otpada jer time može doći do zagađenja podzemnih voda koje koristimo za piće
    · odlaganje opasnog otpada u posude za otpad

     

    Opcina Marija Gorica privremena informacijska ploca 70x100 page 0001

    Gorički trg - prezentacija

    goricki trg 3d

    pum2024

    pum2023 naslovnica

    pum2022.jpg

    pum2021

    pum2020 naslovnica

    ljeto u mariji gorici

    civilna zastita mup 145433

    Copyright © 2018. Općina Marija Gorica. Sva prava pridržana.All Rights Reserved. Designed By JoomShaper

    Please publish modules in offcanvas position.